Members | Sign In
All Forums > Proiecte
avatar

Ce sa fac cu melcii ?

posted May 02, 2011 19:07:17 by iulian
Buna seara,

Prin gradina noastra - https://picasaweb.google.com/minimicrorc/ferma#slideshow/5394362408084587634, printre ierburile ce au inceput sa creasca vertiginos ( urzici, papadii si alte plante, mai mult sau mai putin folositoare ) au aparut si un trilion de melci cu cochilie, de nu mai ai pe unde sa calci.
Intrebarea mea e: ce sa fac cu ei, in sensul de sunt folositori la ceva, dauneaza cuiva ( aparent nu ) ? Pe mine nu ma deranjeaza deloc, da' as vrea sa stiu daca sa ma astept la altceva. Lumea pe aici ii aduna si-i duce la Hateg la fabrica de prelucrare, da' mie mi-e mila de ei si nu-mi vine sa-i duc, da' nu stiu daca-i lasa sa se inmulteasca foarte mult, la ce sa ma astept ?
In acelasi timp, plantele verzi de care pomeneam mai devreme ca au inceput sa se dezvolte vazand cu ochii, ar trebui sa le tai / cosesc sau sa le fac ceva ? Cea mai mare parte din cei ce le vad, le considera balarii si ma sacaie sa le tai c-or sa ma napadeasca si n-o sa mai scapam de ele. Adevaru' ca atunci cand ne-am mutat aici, era cam jungla :D, ca nu mai era locuit de 20 de ani. Eu am taiat doar strictu' necesar, ce era pe langa casa, ca s-o putem renova, da-n rest, nu prea si acum, odata cu venirea primaverii, toate plantele astea si-au inceput expansiunea.
Eu nu as vrea sa le tai, ca imi place sa fie totu' verde, chiar daca-s urzici, papadii sau chiar pir :), da' nu stiu cum e mai bine.
Voi ce ziceti ca ar trebui sa fac ?

Multumesc de sfaturi,
iulian
Invatati sa faceti paine traditionala, doar cu faina, apa si sare, fara drojdie de bere !
page   1
7 replies
avatar
shareconomy said May 03, 2011 05:50:36
Sa cosesti din cand in cand iarba nu strica. Ideal ar fi sa ai capre, ori sau macar niste gaste care ca "coseasca" in locul tau.
Cartile de permacultura spun ca melcii sunt deosebit de apreciati de rate :)
avatar
iulian said May 03, 2011 06:22:33
Aha, multumesc frumos...pana o sa ne luam noi ceva oratanii, cred ca o sa " imprumut " gastele si / sau ratele de la vecina :)
Invatati sa faceti paine traditionala, doar cu faina, apa si sare, fara drojdie de bere !
avatar
iulian said May 03, 2011 07:23:33
Tocmai am citit AICI ca ratele mananca limacsi...la mine in gradina nu sunt limacsi ci melci cu cochilie :)...cu ashtia ce fac ?

iulian
[Last edited May 03, 2011 07:24:52]
Invatati sa faceti paine traditionala, doar cu faina, apa si sare, fara drojdie de bere !
avatar
Ecogradinar said May 03, 2011 19:37:03
Daca nu-ti mananca plantele, lasa-i in pace.
Daca sunt prea multi, poti pune niste "bariere" uscate pentru melci in jurul plantelor. Gasesti explicatii in cartea lui Sepp Holzer. Cinev de pe Softpedia (nu eu) a scanat-o si a pus-o pe net.

In functie de timp, voi pune si un articol despre controlul melcilor.
[Last edited May 03, 2011 19:38:09]
avatar
blimpyway said May 03, 2011 22:57:19
Incearca sa gatesti cativa, sa vezi cum iese tocana. Cauta o reteta. Si niste poze sa identifici speciile care-s bune de consum.
Daca zici ca ii duc satenii la "fabrica", ar trebui sa fie ok.
avatar
blimpyway said May 03, 2011 22:58:10
PS cred ca pe rate nu le deranjeaza cochilia.
avatar
iulian said May 04, 2011 08:18:31
Multumesc de raspunsuri.
Deci melcii astia nu sunt in gradina de legume, ci prin iarba necosita, prin urzici, prin paie si prin restu' vegetatiei inconjuratoare...am mai vazut cativa catarati si pe pomi, merii din livada, da' nu pare ca plantelor respective ( niste " buruieni ", dupa parerea unora ) le-ar pasa. Pe mine nu ma deranjeaza deloc, doar ca nu vreau sa mai calc pe ei :)
M-am gandit si la gatit, insa nimeni din casa nu agreaza ideea sa-i manance. Cand eram pe late meleaguri, chiar i-am servit clientilor si mi se intorcea stomacul pe dos, cand trebuia sa-i duc la masa ( da' parca nu asa de mult ca atunci cand serveam creveti prajiti in baia de ulei :D )

O sa intreb azi, cu cat se valorifica in Hateg :)
Invatati sa faceti paine traditionala, doar cu faina, apa si sare, fara drojdie de bere !
Login below to reply: