Members | Sign In
All Forums > Biblioteca
avatar

Buna

posted Feb 28, 2011 22:36:14 by Eugen
Buna, va salut, imi spune Eugen si sunt din Republica Moldova, am o parcela de pamint aproape de Chisinau, unde mai multi pasionati de permacultura vor sa-si faca traiul. Sunt la inceput de cale, si in proces de colectare a informatiilor despre permacultura. Din toamna anului trecut am inceput sa fac gradina. Am sadit citiva copaci de visin, capsuni, zmeura, patrunjel, ceapa, usturoi. Anul acesta vreau sa incep sa fac un gard viu, o parte dintr-0 fisie de ulmi pentru protectie din partea nordica, si imprejur un gard din butasi de salcie, din cite am inteles acestea cresc repede si in citiva ani gardul se formeaza la 2 metri. La fel vreau sa incerc anul acesta sa cresc cartofi sub paie sau fin, tehnologie pe larg practicata in Rusia, cit si legume, plante medicinale si flori.

Sunt curios sa aflu daca cineva de pe acest forum are deja o gradina si poate eventual impartasi experienta care o are. Imi place idea de a impartasi ce fac cit si sa copii ceea ce le reuseste si altor.

Voi posta niste topicuri care mi-au atras atentia, si as vrea sa incerc sa le implementez si sa invat din practica direct in gradina. Sper sa aud cite ceva si din experienta voastra, celor de la Cluj.
page   1
9 replies
avatar
Florin_Baci said Mar 03, 2011 20:12:54
Salutare!
Nici noi nu avem prea multe experienta si anu acesta ne vom pune si noi pe treaba.

Despre salcie pot sa-ti spun ca eu am vazut la munte cum un satean planta pe margina paraului crengi de peste 2 metri si groase cam cat bratul, direct in pietris si s-a prins fara probleme. Chiar eram cu un prieten ce ma ajutase la cateva lucruri si se mira, zicea ca el se chinuise cu niste crengute de salcie si nu stia ca si crengile masive pot sa prinda radacini. Umbland in drumetii pe munte am mai vazut locuri unde sateni au pus crengi de salcie destul de groase in pamant de care au legat sarma sa le foloseasca ca gard si pe crengile respective aparusera deja crengi de 10-20 cm desi nu erau langa vreun parau sau vreo sursa de apa continua. Asa ca eu cred ca poti experimenta si cu ceva crengi mai mari.

Bafta!
avatar
LiliDavid said Apr 09, 2011 16:56:15
Salut, Eugen!

Nici eu nu am vreun fel de experienta, dar sper sa o castig cat mai curand. Nu stiam ca poti creste cartofi sub paie de lut. Cum vine asta?

Ma bucura faptul ca gasesc tot mai multi oameni care practica permacultura!
avatar
Eugen said Apr 09, 2011 23:51:34
Salut Lili,
La ce te referi cind scrii "paie de lut", ma intreb daca am scris pe undeva despre asa ceva? De fapt vorbeam despre modul in care cartofii pot fi saditi sub un strat de fîn sau paie, si acestia cresc si se dezvolta de minune. Mai jos un link cu video la tema respectiva, drept ca e in limba rusa, dar din imagini poate fi inteles sesul metodei, care consta in cosirea finului, adunarea acestuia in rinduri sub care se *arunca* cartofii, dupa cum mentioneaza domnul din imagini, si asta e toata tehnologia, mi se pare simplu.
http://permaculture-russian.blogspot.com/2010/12/blog-post.html
avatar
LiliDavid said Apr 10, 2011 07:22:10
Scuze, m-am exprimat gresit. Nu stiu de unde a iesit "lutul" :))
Mersi pentru informatii! Sunt curioasa sa vad cum arata gradina ta. Ai ceva poze sa vedem si noi? :D
avatar
Eugen said Apr 10, 2011 14:16:31
Abia acum am gasit un mobil cu camera, sa fac niste poze. Terenul este acum gol adica putin ce de vazut, e un lot alungit de 150 m pe 30 m, situat pe o panta Sud Estica, din cite stiu e cel mai bine de a face permacultura pe o panta cu inclinatie Sud -Westica, fiind ca la apus soarele este slab si plantele cresc cel mai bine, dar e bine si ceea ce am sunt multumit ca pina la urma am reusit sa fac rost si de pamintul acesta si sunt foarte multumit, am asteptat vreo 10 ani... Recent am semanat niste ridiche, si morcov in companion cu ceapa. Restul terenului e plin de buruieni, le las sa creasca pentru compost. Deja voi inainta cultivind terenul cite putin, in masura posibilitatilor si timpului de care dispun, dar sincer vorbind daca as avea o casutza cit de mica m-am muta pe vara acolo, alaturi taman e o padure intinsa larg si e frumos acolo. Cum fac poze le postez pe facebook, deja avem conexiuni acolo...
avatar
LiliDavid said Apr 10, 2011 14:24:29
Cred ca poti sa-ti faci o casuta din chirpici sau din lut fara costuri mari.. E nevoie insa de ceva munca pentru asta.
Iti doresc mult succes, Eugen! Pastram legatura pe fb!
avatar
Eugen said Apr 11, 2011 18:06:30
Casuta de lut e o ideie super, cu atit mai mult cind resursele financiare sunt limitate... iarna asta citisem o carte despre cob building... m-am inspirat mult din ea. Ideia este ca pe un teren se poate sadi ovas sau secara si dupa ce se stringe recolta tot de pe lotul asta se ia lut si pamint pentru construtie, groapa eliberata poate servi pentru crearea unui iaz de proportii mici. Pamintul deja e compus din nisip, lut, si substanta organica care de obicei este prezenta prin humus, si print-un simplu shake test a solului intr-un borcan de un litru la care se adauga apa si o lingura de sare se poate de vazut care este proportia acestor 3 componenti, si de pornit la treaba. Intradevar pentru a construi o casa de lut necesita ceva munca fizica, si casa se ridica timp de 6 luni, ca straturile de lut sa reuseasca sa se usuce. La fel in interiorul casei poate fi confectionata mobila de lut integrata cu peretele casei, mai bine spus niste politze mai degraba. Sper in vara sa incep sa fac ceva mic si simplu.
avatar
LiliDavid said Apr 11, 2011 18:55:59
Poate-mi scot pasaport si venim sa-ti dam o mana de ajutor. Nu ar fi asa departe.. eu la vara o sa fiu in Iasi. Dar ne mai auzim pana atunci
avatar
Eugen said Apr 11, 2011 23:08:43
Daca va reuseste voi fi bucuros de oaspeti si de ajutor. Vin si eu la ajutor la voi, daca porniti sa faceti o casa, este bine sa ne ajutam reciproc, udes mai multi puterea creste si buna dispozitie la fel.
Login below to reply: